Εδώ Καβάλα: Μια οικογένεια με ρίζες στην Καππαδοκία παράγει έναν πολύ ιδιαίτερο παστουρμά (και πολλές ακόμη κρεατονοστιμιές) στη Νέα Καρβάλη

165

Είναι πάντοτε όμορφο όταν βλέπεις νέους ανθρώπους να παίρνουν τη σκυτάλη από το χθες, για να δημιουργήσουν με τη ματιά στο αύριο. Κάτι σαν αυτό, δηλαδή, που επιχειρεί η εταιρεία Ατλαμάζογλου, μια 100% ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κλάδο των αλλαντικών το 2017, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Η ενασχόληση με την αλλαντοποιία δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία… Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1924, οι πρόγονοι της σημερινής οικογένειας Ατλαμάζογλου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη, στην Καρβάλη της Καππαδοκίας, για να βρουν μια νέα πατρίδα στη Νέα Καρβάλη, 10 χιλιόμετρα από την Καβάλα, όπου ασχολήθηκαν ώς το 1985 με την εκτροφή βοοειδών.

Σήμερα πια, η νέα γενιά της οικογένειας, χρησιμοποιώντας τις αυθεντικές συνταγές του παππού Ανέστη, παράγει στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης (με απόλυτη τήρηση των αυστηρότερων διεθνών όρων υγιεινής και με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό) μια σειρά από προϊόντα από νωπά κρέατα άριστης ποιότητας, σε μικρές, επαναλαμβανόμενες ποσότητες. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά κρέας, μαγειρικό αλάτι και μπαχαρικά, χωρίς οποιαδήποτε προσθήκη χρωστικών, βελτιωτικών ή συντηρητικών ουσιών. Ειδικά για τον παστουρμά χρησιμοποιείται τσιμένι (το παραδοσιακό μείγμα μπαχαρικών με το οποίο επαλείφεται το δημοφιλές αλλαντικό) που φτιάχνεται με τη μυστική συνταγή της οικογένειας Ατλαμάζογλου – μια συνταγή που ξεκίνησε από τον προπάππου Απόστολο, πέρασε στον παππού Ανέστη και από εκείνον στις μητέρες της νέας γενιάς της οικογένειας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του; Χάρη στην επεξεργασία του κρέατος και την ιδιαίτερη συνταγή για το τσιμένι, ο παστουρμάς Ατλαμάζογλου δεν αφήνει στο σώμα οποιαδήποτε βαριά ή δυσάρεστη μυρωδιά μετά την κατανάλωσή του.

Όλα τα προϊόντα της αλλαντοποιίας Ατλαμάζογλου έχουν σύντομη διάρκεια ζωής (τρεις μήνες για τα βόεια, τέσσερις μήνες για τα χοιρινά) λόγω των πρώτων υλών και του τρόπου παραγωγής τους, ενώ η μέθοδος ψυχρής επεξεργασίας που χρησιμοποιείται απαιτεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για τη φυσική ωρίμανση των προϊόντων.

Info: Ατλαμάζογλου Exclusive Meat Delights, Νέα Καρβάλη Καβάλας. Τ. 251 031 6565, 697 186 9768. Ε. info@atlamazoglou.gr. Στο ίντερνετ: https://atlamazoglou.gr. Στο Facebook: atlamazogloufoods. Ακολουθήστε στο Instagram, εδώ: https://www.instagram.com/atlamazogloufoods
Φωτογραφία: Ατλαμάζογλου.
Φωτογραφία: Ατλαμάζογλου.
Φωτογραφία: Ατλαμάζογλου.
Φωτογραφία: Ατλαμάζογλου.

Πηγή: https://citymagthess.gr/